Magamról

Érzelmek, értelem, fejlődés, tanulás, család, társadalom, munka, párkapcsolat, gyereknevelés, barátság, politika, lélek, test, tánc és némi keleti kultúra. Minden, ami foglalkoztat, természetesen női szemmel.

Kreatív

Nekem fontos írások

  • Orsolya Zeliska: Kedves Nézz be hozzám! Én is beszereztem egy mézeskalács ütőfát. Azt szeretném kérdezni, hogy te m... (2016.12.02. 11:18) Mézeskalács-ütőfa Erdélyből
  • estve: Elolvastam többször is, de csak a mártásnál szerepel tojás. Biztosan nem kell a tésztájába is? (2014.01.01. 21:18) Örök klasszikus - aranygaluska
  • Gergely László: Csudálatos, Mary! Esetleg gyömbéres kalács receptje is van? :) (2012.07.23. 00:05) Mary sajtos pogácsája
  • Gergely László: Jól "hangzik"! Örülök, hogy folytatod az írást, hiszen ez a blog a szülinapi ajándékod! :) (2012.06.26. 20:54) Mentaszörp
  • Rita Örvényesi: Kedves Peti! Gyakorlatilag hónapokra... hosszabb tapasztalatom nincs, nálunk bármely mennyiség elf... (2012.02.27. 21:31) Befőzött lecsó, azaz házi lecsókonzerv keresztanyám módján

Keresőszavak

advent (2) ajándék (6) alvás (2) amina (3) angol (2) arab (4) assaya (2) bara (3) baracklekvár (4) barátság (4) befőzés (3) betegség (2) bicikli (2) biciklizés (2) bizonyosság (2) boldog (5) bonbon (2) citromhéj (2) coach (5) coaching (8) család (6) csirke (2) csók (2) csokoládé (2) desszert (3) dió (3) édesség (10) egészséges (5) elfogadás (2) eltevés (2) emlék (3) erő (2) étel (3) fánk (2) fekete (2) felháborodás (2) férj (3) festés (2) festmény (2) film (6) finom (6) főétel (3) fűszer (4) gyerekek (4) gyermek (6) hagyma (2) hastánc (5) házassági évforduló (2) házi (7) házi kézápolás (2) (2) hóvirág (2) iskola (2) jácint (2) jazz (2) jóga (3) kakaóscsiga (2) kalács (4) kalácstészta (3) karácsony (13) kávé (3) kelt (5) kenyér (2) képességeim határa (2) képpel (18) kert (4) kiállítás (4) kikapcsolódás (3) kirándulás (7) könnyű étel (2) könyv (2) koreográfia (2) kórház (2) lecsó (2) lecsókonzerv (2) lekvár (3) lekváros (5) limara (2) maradék felhasználása (2) megértés (2) menta (2) méz (5) mézeskalács (4) miata (6) mozi (3) művészet (3) múzeum (5) mx5 (2) nagymama (8) olaj (2) olasz (3) olvasás (5) önismeret (6) öröm (4) örvényes (2) ősz (2) paprika (2) paradicsom (3) port.hu (3) pszichológia (6) recept (41) receptek (36) rétes (2) réteslap (2) sajt (2) sárgabarack (4) séta (2) sonka (2) spagetti (2) spenót (2) sütemény (3) sütés (6) szépművészeti (2) szerelem (3) szeretem (6) szeretet (3) szicília (2) szórakozás (4) tánc (6) tanulás (6) tapasztalat (2) tartósítószermentes (3) tartósítószer nélkül (3) tavasz (3) tavaszváró (3) tél (2) templom (2) tészta (6) tükör (2) tulipán (2) ünnep (2) utazás (7) ütőfa (2) vacsora (2) vágy (2) vallási (2) város (2) videosmart (2) wellness (3) youtube (2) zene (4) zserbó (2) zűrös nap (2) A blogban általam megjelölt kereshető kifejezések

2011.01.23. 10:22 CsR

Narancslekvár - Szicília

Címkék: olasz receptek recept házi szicília narancslekvár képpel agrigento

Akciós a narancs a Sparban, vettem is egy nagy vödörrel. Az érett, édes, lédús gyümölcsök egy részét lekvárnak szántam. Épp három éve, hogy Szicíliában jártunk I.ÖB-vel, ahol reggelire friss kenyeret, kalácsot, sok-sok erős feketekávét és narancslekvárt kaptunk. Agrigento egy görög műemlékekben bővelkedő város, itt több napot töltöttünk,  egy családnál béreltünk szobát egy belvárosi, 500 éves lakóház emeletén. A nappalijukban egy csodás, kőből rakott boltív alatt reggeliztünk.A férj boldogan főzte reggelenként a második adag kávénkat és frissen préselte a narancslevet. A konyha sarkában mindig állt egy-két rekesznyi narancs. Elmagyarázta ékes olasz nyelven pár angol szóval fűszrezve, hogy a narancslekvárt maguk készítik és igen büszke volt rá. A konyhába invitált és elmondta a receptet. Amikor elköszöntünk, kaptunk egy kis üveg házi lekvárt tőlük emlékbe, amit nagyon gondosan csomagoltam, hogy a repülőtéri megpróbáltatásokat is átvészelje a bőröndömben.

Hozzávalók: narancs és cukor, ha egy-két reggelire való adagot készítesz és a hűtőben tartod a lekvárt, de ha hosszabb időre szeretnéd eltarthatóvá tenni, akkor  elengedhetetlen a Dr. Oetker Dzsemfix, a gyümölcs mennyiségének megfelelő adagban.

Így készül: a megmosott narancsok héját vékonyan lereszelem, ügyelve, hogy csak a sárgra rész kerüljön az edénybe, mert a narancs fehér héja keserű (Amaro, amaro --- magyarázta a házigazdánk). Ezután a gyümölcsöt meghámozom, a fehér részeket maradéktalanul eltávolítom róla és összevágoma gyümölcshúst. Az is járható út, hogy a narancsok levét kipréselem, ilyenkor feltétlenül kell a zselésítőszer. A kimért gyümölcshöz vagy léhez és az előzőleg lereszelt héjhoz cukrot adok, kezdem a gyümölcs mennyiségének felével és a gyümölcs savasságától függően meg ízlésemnek megfelelően beállítom a megfelelelő édességet. Ezután már csak a főzés van hátra a Dzsemfix tasakján írtak szerint.  Ha kis adag készül tartósítószer nélkül, akkor is elég néhány percig forralni a gyümölcsöt és a cukrot. Szintén ízlésünknek megfelelően lehet turmixolni a gyümölcspépet, de hagyhatunk benne rusztikus gyümölcsdarabokat is. Ez az, amit ki kell próbálni, meg kell kóstolni: ki hogy szereti. Ezúttal nálunk dzsem készült, gyümölcslével, kb. 50% cukortartalommal és zselésítve.

 


 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://nezzbehozzam.blog.hu/api/trackback/id/tr362606550

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása