Akciós a narancs a Sparban, vettem is egy nagy vödörrel. Az érett, édes, lédús gyümölcsök egy részét lekvárnak szántam. Épp három éve, hogy Szicíliában jártunk I.ÖB-vel, ahol reggelire friss kenyeret, kalácsot, sok-sok erős feketekávét és narancslekvárt kaptunk. Agrigento egy görög műemlékekben bővelkedő város, itt több napot töltöttünk, egy családnál béreltünk szobát egy belvárosi, 500 éves lakóház emeletén. A nappalijukban egy csodás, kőből rakott boltív alatt reggeliztünk.A férj boldogan főzte reggelenként a második adag kávénkat és frissen préselte a narancslevet. A konyha sarkában mindig állt egy-két rekesznyi narancs. Elmagyarázta ékes olasz nyelven pár angol szóval fűszrezve, hogy a narancslekvárt maguk készítik és igen büszke volt rá. A konyhába invitált és elmondta a receptet. Amikor elköszöntünk, kaptunk egy kis üveg házi lekvárt tőlük emlékbe, amit nagyon gondosan csomagoltam, hogy a repülőtéri megpróbáltatásokat is átvészelje a bőröndömben.
Hozzávalók: narancs és cukor, ha egy-két reggelire való adagot készítesz és a hűtőben tartod a lekvárt, de ha hosszabb időre szeretnéd eltarthatóvá tenni, akkor elengedhetetlen a Dr. Oetker Dzsemfix, a gyümölcs mennyiségének megfelelő adagban.
Így készül: a megmosott narancsok héját vékonyan lereszelem, ügyelve, hogy csak a sárgra rész kerüljön az edénybe, mert a narancs fehér héja keserű (Amaro, amaro --- magyarázta a házigazdánk). Ezután a gyümölcsöt meghámozom, a fehér részeket maradéktalanul eltávolítom róla és összevágoma gyümölcshúst. Az is járható út, hogy a narancsok levét kipréselem, ilyenkor feltétlenül kell a zselésítőszer. A kimért gyümölcshöz vagy léhez és az előzőleg lereszelt héjhoz cukrot adok, kezdem a gyümölcs mennyiségének felével és a gyümölcs savasságától függően meg ízlésemnek megfelelően beállítom a megfelelelő édességet. Ezután már csak a főzés van hátra a Dzsemfix tasakján írtak szerint. Ha kis adag készül tartósítószer nélkül, akkor is elég néhány percig forralni a gyümölcsöt és a cukrot. Szintén ízlésünknek megfelelően lehet turmixolni a gyümölcspépet, de hagyhatunk benne rusztikus gyümölcsdarabokat is. Ez az, amit ki kell próbálni, meg kell kóstolni: ki hogy szereti. Ezúttal nálunk dzsem készült, gyümölcslével, kb. 50% cukortartalommal és zselésítve.