Magamról

Érzelmek, értelem, fejlődés, tanulás, család, társadalom, munka, párkapcsolat, gyereknevelés, barátság, politika, lélek, test, tánc és némi keleti kultúra. Minden, ami foglalkoztat, természetesen női szemmel.

Kreatív

Nekem fontos írások

  • Orsolya Zeliska: Kedves Nézz be hozzám! Én is beszereztem egy mézeskalács ütőfát. Azt szeretném kérdezni, hogy te m... (2016.12.02. 11:18) Mézeskalács-ütőfa Erdélyből
  • estve: Elolvastam többször is, de csak a mártásnál szerepel tojás. Biztosan nem kell a tésztájába is? (2014.01.01. 21:18) Örök klasszikus - aranygaluska
  • Gergely László: Csudálatos, Mary! Esetleg gyömbéres kalács receptje is van? :) (2012.07.23. 00:05) Mary sajtos pogácsája
  • Gergely László: Jól "hangzik"! Örülök, hogy folytatod az írást, hiszen ez a blog a szülinapi ajándékod! :) (2012.06.26. 20:54) Mentaszörp
  • Rita Örvényesi: Kedves Peti! Gyakorlatilag hónapokra... hosszabb tapasztalatom nincs, nálunk bármely mennyiség elf... (2012.02.27. 21:31) Befőzött lecsó, azaz házi lecsókonzerv keresztanyám módján

Keresőszavak

advent (2) ajándék (6) alvás (2) amina (3) angol (2) arab (4) assaya (2) bara (3) baracklekvár (4) barátság (4) befőzés (3) betegség (2) bicikli (2) biciklizés (2) bizonyosság (2) boldog (5) bonbon (2) citromhéj (2) coach (5) coaching (8) család (6) csirke (2) csók (2) csokoládé (2) desszert (3) dió (3) édesség (10) egészséges (5) elfogadás (2) eltevés (2) emlék (3) erő (2) étel (3) fánk (2) fekete (2) felháborodás (2) férj (3) festés (2) festmény (2) film (6) finom (6) főétel (3) fűszer (4) gyerekek (4) gyermek (6) hagyma (2) hastánc (5) házassági évforduló (2) házi (7) házi kézápolás (2) (2) hóvirág (2) iskola (2) jácint (2) jazz (2) jóga (3) kakaóscsiga (2) kalács (4) kalácstészta (3) karácsony (13) kávé (3) kelt (5) kenyér (2) képességeim határa (2) képpel (18) kert (4) kiállítás (4) kikapcsolódás (3) kirándulás (7) könnyű étel (2) könyv (2) koreográfia (2) kórház (2) lecsó (2) lecsókonzerv (2) lekvár (3) lekváros (5) limara (2) maradék felhasználása (2) megértés (2) menta (2) méz (5) mézeskalács (4) miata (6) mozi (3) művészet (3) múzeum (5) mx5 (2) nagymama (8) olaj (2) olasz (3) olvasás (5) önismeret (6) öröm (4) örvényes (2) ősz (2) paprika (2) paradicsom (3) port.hu (3) pszichológia (6) recept (41) receptek (36) rétes (2) réteslap (2) sajt (2) sárgabarack (4) séta (2) sonka (2) spagetti (2) spenót (2) sütemény (3) sütés (6) szépművészeti (2) szerelem (3) szeretem (6) szeretet (3) szicília (2) szórakozás (4) tánc (6) tanulás (6) tapasztalat (2) tartósítószermentes (3) tartósítószer nélkül (3) tavasz (3) tavaszváró (3) tél (2) templom (2) tészta (6) tükör (2) tulipán (2) ünnep (2) utazás (7) ütőfa (2) vacsora (2) vágy (2) vallási (2) város (2) videosmart (2) wellness (3) youtube (2) zene (4) zserbó (2) zűrös nap (2) A blogban általam megjelölt kereshető kifejezések

2011.02.14. 09:03 CsR

Ha farsang, akkor fánk!

Címkék: receptek édesség recept fánk nagymama sütés

Fánkot bármikor, bármennyit süthetek, azonnal elfogy. Évek óta ezt a receptet sütöm, a gyerekeknek a farsangi bálokra kosárnyi mennyiség szokott készülni belőle.

Hozzávalók: 3 dl tej, 3 dkg élesztő, 2 tojás sárgája, 5 dkg olvasztott vaj, 50 dkg liszt, 1 evőkanál porcukor és egy pohárka rum. (A tésztába azért kell rum, hogy sütéskor ne szívja be a fánk az olajat, természetesen alkohol nem marad benne.) A hozzávalókat most is a kenyérsütőgép dagasztotta majd kelesztőtálban nőtt duplájára a tészta. Ezután kb. két cm vastagra nyújtottam és fánkszaggatóval elkészítettem a fánkokat. Ezután letakarva még egy fél órát keltek a nyújtódeszkán.

Úgy tanultam a nagymamámtól, hogy a sütésre kell nagyon vigyázni. Az olaj (pálmaolaj) nem lehet túl forró, mert akkor a fánk tésztája belül nyers marad. Ha az olaj nem elég forró, akkor pedig túl sokat szív magába a tészta és nehéz lesz az elkészült finomság. No tehát: az olajat fel kell forrósítani, nekem a közepes láng vált be sütéshez, és egy kis darab tésztával ellenőrizöm, hogy megfelelő-e. Az olajba egyszerre csak 2-3 fánkot teszek, hogy ne hűtse ki a tészta az olajat.

Sütéskor arra is ügyelni kell, hogy először a fánknak az a fele kerüljön alulra az olajban, amelyik felül volt még a deszkán. Az első oldalukat fedő alatt kell sütni. Ha láthatóan feljött a tészta, tovább kelt és szép pirosra sült az egyik oldala, akkor megfordítjuk, majd a második oldalát fedő nélkül sütjük. Vigyázat, egy-két perc csak az egész folyamat! A fánkokat lecsepegtetve papírtörlőre teszem és utána még forrón megszórom porcukorral. A végén pedig drukkolok, hogy elég legyen!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://nezzbehozzam.blog.hu/api/trackback/id/tr732659669

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása