Fánkot bármikor, bármennyit süthetek, azonnal elfogy. Évek óta ezt a receptet sütöm, a gyerekeknek a farsangi bálokra kosárnyi mennyiség szokott készülni belőle.
Hozzávalók: 3 dl tej, 3 dkg élesztő, 2 tojás sárgája, 5 dkg olvasztott vaj, 50 dkg liszt, 1 evőkanál porcukor és egy pohárka rum. (A tésztába azért kell rum, hogy sütéskor ne szívja be a fánk az olajat, természetesen alkohol nem marad benne.) A hozzávalókat most is a kenyérsütőgép dagasztotta majd kelesztőtálban nőtt duplájára a tészta. Ezután kb. két cm vastagra nyújtottam és fánkszaggatóval elkészítettem a fánkokat. Ezután letakarva még egy fél órát keltek a nyújtódeszkán.
Úgy tanultam a nagymamámtól, hogy a sütésre kell nagyon vigyázni. Az olaj (pálmaolaj) nem lehet túl forró, mert akkor a fánk tésztája belül nyers marad. Ha az olaj nem elég forró, akkor pedig túl sokat szív magába a tészta és nehéz lesz az elkészült finomság. No tehát: az olajat fel kell forrósítani, nekem a közepes láng vált be sütéshez, és egy kis darab tésztával ellenőrizöm, hogy megfelelő-e. Az olajba egyszerre csak 2-3 fánkot teszek, hogy ne hűtse ki a tészta az olajat.
Sütéskor arra is ügyelni kell, hogy először a fánknak az a fele kerüljön alulra az olajban, amelyik felül volt még a deszkán. Az első oldalukat fedő alatt kell sütni. Ha láthatóan feljött a tészta, tovább kelt és szép pirosra sült az egyik oldala, akkor megfordítjuk, majd a második oldalát fedő nélkül sütjük. Vigyázat, egy-két perc csak az egész folyamat! A fánkokat lecsepegtetve papírtörlőre teszem és utána még forrón megszórom porcukorral. A végén pedig drukkolok, hogy elég legyen!