Magamról

Érzelmek, értelem, fejlődés, tanulás, család, társadalom, munka, párkapcsolat, gyereknevelés, barátság, politika, lélek, test, tánc és némi keleti kultúra. Minden, ami foglalkoztat, természetesen női szemmel.

Kreatív

Nekem fontos írások

  • Orsolya Zeliska: Kedves Nézz be hozzám! Én is beszereztem egy mézeskalács ütőfát. Azt szeretném kérdezni, hogy te m... (2016.12.02. 11:18) Mézeskalács-ütőfa Erdélyből
  • estve: Elolvastam többször is, de csak a mártásnál szerepel tojás. Biztosan nem kell a tésztájába is? (2014.01.01. 21:18) Örök klasszikus - aranygaluska
  • Gergely László: Csudálatos, Mary! Esetleg gyömbéres kalács receptje is van? :) (2012.07.23. 00:05) Mary sajtos pogácsája
  • Gergely László: Jól "hangzik"! Örülök, hogy folytatod az írást, hiszen ez a blog a szülinapi ajándékod! :) (2012.06.26. 20:54) Mentaszörp
  • Rita Örvényesi: Kedves Peti! Gyakorlatilag hónapokra... hosszabb tapasztalatom nincs, nálunk bármely mennyiség elf... (2012.02.27. 21:31) Befőzött lecsó, azaz házi lecsókonzerv keresztanyám módján

Keresőszavak

advent (2) ajándék (6) alvás (2) amina (3) angol (2) arab (4) assaya (2) bara (3) baracklekvár (4) barátság (4) befőzés (3) betegség (2) bicikli (2) biciklizés (2) bizonyosság (2) boldog (5) bonbon (2) citromhéj (2) coach (5) coaching (8) család (6) csirke (2) csók (2) csokoládé (2) desszert (3) dió (3) édesség (10) egészséges (5) elfogadás (2) eltevés (2) emlék (3) erő (2) étel (3) fánk (2) fekete (2) felháborodás (2) férj (3) festés (2) festmény (2) film (6) finom (6) főétel (3) fűszer (4) gyerekek (4) gyermek (6) hagyma (2) hastánc (5) házassági évforduló (2) házi (7) házi kézápolás (2) (2) hóvirág (2) iskola (2) jácint (2) jazz (2) jóga (3) kakaóscsiga (2) kalács (4) kalácstészta (3) karácsony (13) kávé (3) kelt (5) kenyér (2) képességeim határa (2) képpel (18) kert (4) kiállítás (4) kikapcsolódás (3) kirándulás (7) könnyű étel (2) könyv (2) koreográfia (2) kórház (2) lecsó (2) lecsókonzerv (2) lekvár (3) lekváros (5) limara (2) maradék felhasználása (2) megértés (2) menta (2) méz (5) mézeskalács (4) miata (6) mozi (3) művészet (3) múzeum (5) mx5 (2) nagymama (8) olaj (2) olasz (3) olvasás (5) önismeret (6) öröm (4) örvényes (2) ősz (2) paprika (2) paradicsom (3) port.hu (3) pszichológia (6) recept (41) receptek (36) rétes (2) réteslap (2) sajt (2) sárgabarack (4) séta (2) sonka (2) spagetti (2) spenót (2) sütemény (3) sütés (6) szépművészeti (2) szerelem (3) szeretem (6) szeretet (3) szicília (2) szórakozás (4) tánc (6) tanulás (6) tapasztalat (2) tartósítószermentes (3) tartósítószer nélkül (3) tavasz (3) tavaszváró (3) tél (2) templom (2) tészta (6) tükör (2) tulipán (2) ünnep (2) utazás (7) ütőfa (2) vacsora (2) vágy (2) vallási (2) város (2) videosmart (2) wellness (3) youtube (2) zene (4) zserbó (2) zűrös nap (2) A blogban általam megjelölt kereshető kifejezések

2011.01.11. 09:53 CsR

Örök klasszikus - aranygaluska

Címkék: receptek dió recept sodó képpel aranygaluska kalácstészta

Az aranygaluska az az étel, amit bármikor szívesen elfogyaszt a család. Saját receptem van rá, időtakarékos és garantáltan finom.

Tésztája az omlós kalácsé, kenyérsütőgép dagasztja, a kikapcsolt gépben kel kb. egy - másfél órát, attól függően, hogy mennyire feledkezem el róla. Hozzávalók: 3 dl tej, 1 teáskanál só, 4 teáskanál cukor, 5 dkg olvasztott vaj vagy margarin, reszelt citromhéj és 55 dkg finomliszt, 2,5 dkg (fél csomag) friss élesztő. Az összeállításhoz kell még 20 dkg margarin, 20-25 dkg darált dió és feleannyi cukor, megmosott és beáztatott mazsola ízlés szerinti mennyiségben. (Azaz szerintem semmi nem elég, a srácok szerint egy szem is sok...)

Míg a tészta kel, egy szélesebb bögrében margarint olvasztok és előkészítek egy lapos jénai tálat a sütéshez, az alját megkenem olvasztott margarinnal. Ebben a tálban fogom tálalni a tésztát, persze aki szeretné, sütőpapírral bélelt tepsit is használhat. Ilyenkor a sütőpapírt nem kell margarinnal bekenni.

A megkelt tésztát lisztezett deszkán átgyúrom, majd 2-3 cm vastagra kinyújtom, kiszaggatom. A pogácsákat egyenként az olvasztott margarinba mártom egy kanál segítségével, majd a tálba helyezem őket szépen sorban. Ügyelek arra, hogy legyen köztük kb. 1 cm távolság. Ha megtelt a tál, a cukrozott diót és mazsolát a pogácsák közti résekbe töltöm, melyek már csökkentek, hiszen a tészta közben is kelt egy kicsit. Majd letakarva további egy órán át kelesztem a süteményt. Előmelegített sütőben kb. 150 fokon sütöm 25-30 percen át. Finom, ha a tál alján a cukor, a maragrin és a dió grillázsra emlékeztető  ízűre pirul. A margarinos megkenéstől szépen elválnak egymástól a "galuskák".

Mártás vagy más néven sodó: 3 tojás sárgáját  elvegyítem 5 evőkanál cukorral és egy csomag vaníliás cukorral. (Aki luxus-ízekre vágyik, használjon valódi vaníliát, felvágva és az apró magvakat kikaparva. Én nem szeretem.)  Két evőkanál étkezési keményítővel csomómentesre keverem, majd lassan tegy liter tejjel felöntve kis lángon krémmé főzöm. Nálunk nagyon szeretik a srácok a mártást, ezért ilyen nagy a mennyiség, néha előfordul, hogy másnap további adagot kell készítenem belőle.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nezzbehozzam.blog.hu/api/trackback/id/tr422576033

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

estve 2014.01.01. 21:18:12

Elolvastam többször is, de csak a mártásnál szerepel tojás. Biztosan nem kell a tésztájába is?
süti beállítások módosítása