Az aranygaluska az az étel, amit bármikor szívesen elfogyaszt a család. Saját receptem van rá, időtakarékos és garantáltan finom.
Tésztája az omlós kalácsé, kenyérsütőgép dagasztja, a kikapcsolt gépben kel kb. egy - másfél órát, attól függően, hogy mennyire feledkezem el róla. Hozzávalók: 3 dl tej, 1 teáskanál só, 4 teáskanál cukor, 5 dkg olvasztott vaj vagy margarin, reszelt citromhéj és 55 dkg finomliszt, 2,5 dkg (fél csomag) friss élesztő. Az összeállításhoz kell még 20 dkg margarin, 20-25 dkg darált dió és feleannyi cukor, megmosott és beáztatott mazsola ízlés szerinti mennyiségben. (Azaz szerintem semmi nem elég, a srácok szerint egy szem is sok...)
Míg a tészta kel, egy szélesebb bögrében margarint olvasztok és előkészítek egy lapos jénai tálat a sütéshez, az alját megkenem olvasztott margarinnal. Ebben a tálban fogom tálalni a tésztát, persze aki szeretné, sütőpapírral bélelt tepsit is használhat. Ilyenkor a sütőpapírt nem kell margarinnal bekenni.
A megkelt tésztát lisztezett deszkán átgyúrom, majd 2-3 cm vastagra kinyújtom, kiszaggatom. A pogácsákat egyenként az olvasztott margarinba mártom egy kanál segítségével, majd a tálba helyezem őket szépen sorban. Ügyelek arra, hogy legyen köztük kb. 1 cm távolság. Ha megtelt a tál, a cukrozott diót és mazsolát a pogácsák közti résekbe töltöm, melyek már csökkentek, hiszen a tészta közben is kelt egy kicsit. Majd letakarva további egy órán át kelesztem a süteményt. Előmelegített sütőben kb. 150 fokon sütöm 25-30 percen át. Finom, ha a tál alján a cukor, a maragrin és a dió grillázsra emlékeztető ízűre pirul. A margarinos megkenéstől szépen elválnak egymástól a "galuskák".
Mártás vagy más néven sodó: 3 tojás sárgáját elvegyítem 5 evőkanál cukorral és egy csomag vaníliás cukorral. (Aki luxus-ízekre vágyik, használjon valódi vaníliát, felvágva és az apró magvakat kikaparva. Én nem szeretem.) Két evőkanál étkezési keményítővel csomómentesre keverem, majd lassan tegy liter tejjel felöntve kis lángon krémmé főzöm. Nálunk nagyon szeretik a srácok a mártást, ezért ilyen nagy a mennyiség, néha előfordul, hogy másnap további adagot kell készítenem belőle.