Hát most áldottam az eszem, hogy tavaly májusban milyen sok medvehagymát lefagyasztottam! Tegnap még ráakadtam egy doboznyi összevágott zöld levélre, s mivel úgyis pgácsát akartam készíteni, hát a medvehagymás receptet vettem elő. Az ötletet Limara receptje adta, de én módosítottam rajta. Az 1 kg liszt brutális adag, nagy vendégsére javaslom, házi fogyasztásra bővel elég a fele is.
Hozzávalók: 30 dkg finomliszt, 10 dkg grahamliszt és 10 dkg rétesliszt, 2 teáskanál só, 25 dkg margarin, 1 tojás, 2 pohár natúr joghurt (15-20 dkg), 0,5 dl tejszín, 1 tesákanál cukor, 2,5 dkg friss élesztő. Egy csokor medvehagyma és 5-6 dkg vaj.
Elkészítés: A tészta hozzávalóit a kenyérsütőgép dagasztotta finom tésztává. A kelés előtt a tésztát kinyújtottam és megkentem a megolvasztott vajjal és megszőrtam medvehagymával, majd háromrét összehajtogattam és letakartam. Fél óra kelesztés következett, ismételt nyújtás és vajas kenés, medvehagyma majd hajtogatás. Mivel lusta voltam, én csak kétszer hajtogattam meg a tésztát, a három vagy négy az igaz! A végén a meghajtogatott tésztát egyszerűen kinyújtottam, a tetejét bevagdaltam, kiszaggattam. A sütőlapon megkentem őket tojássárgájával és 180 fokos sütőben alsó sütés-légkeverés funkcióval sütöttem kb. 20-25 percen át. Egészséges és nagyon finom eledel!
El is határoztuk, hogy az idén mindenképpen elmegyünk szedni egy nagy adagot és sokkal többet fogok eltenni télire ebből a vitamindús gyógynövényből!