Magamról

Érzelmek, értelem, fejlődés, tanulás, család, társadalom, munka, párkapcsolat, gyereknevelés, barátság, politika, lélek, test, tánc és némi keleti kultúra. Minden, ami foglalkoztat, természetesen női szemmel.

Kreatív

Nekem fontos írások

  • Orsolya Zeliska: Kedves Nézz be hozzám! Én is beszereztem egy mézeskalács ütőfát. Azt szeretném kérdezni, hogy te m... (2016.12.02. 11:18) Mézeskalács-ütőfa Erdélyből
  • estve: Elolvastam többször is, de csak a mártásnál szerepel tojás. Biztosan nem kell a tésztájába is? (2014.01.01. 21:18) Örök klasszikus - aranygaluska
  • Gergely László: Csudálatos, Mary! Esetleg gyömbéres kalács receptje is van? :) (2012.07.23. 00:05) Mary sajtos pogácsája
  • Gergely László: Jól "hangzik"! Örülök, hogy folytatod az írást, hiszen ez a blog a szülinapi ajándékod! :) (2012.06.26. 20:54) Mentaszörp
  • Rita Örvényesi: Kedves Peti! Gyakorlatilag hónapokra... hosszabb tapasztalatom nincs, nálunk bármely mennyiség elf... (2012.02.27. 21:31) Befőzött lecsó, azaz házi lecsókonzerv keresztanyám módján

Keresőszavak

advent (2) ajándék (6) alvás (2) amina (3) angol (2) arab (4) assaya (2) bara (3) baracklekvár (4) barátság (4) befőzés (3) betegség (2) bicikli (2) biciklizés (2) bizonyosság (2) boldog (5) bonbon (2) citromhéj (2) coach (5) coaching (8) család (6) csirke (2) csók (2) csokoládé (2) desszert (3) dió (3) édesség (10) egészséges (5) elfogadás (2) eltevés (2) emlék (3) erő (2) étel (3) fánk (2) fekete (2) felháborodás (2) férj (3) festés (2) festmény (2) film (6) finom (6) főétel (3) fűszer (4) gyerekek (4) gyermek (6) hagyma (2) hastánc (5) házassági évforduló (2) házi (7) házi kézápolás (2) (2) hóvirág (2) iskola (2) jácint (2) jazz (2) jóga (3) kakaóscsiga (2) kalács (4) kalácstészta (3) karácsony (13) kávé (3) kelt (5) kenyér (2) képességeim határa (2) képpel (18) kert (4) kiállítás (4) kikapcsolódás (3) kirándulás (7) könnyű étel (2) könyv (2) koreográfia (2) kórház (2) lecsó (2) lecsókonzerv (2) lekvár (3) lekváros (5) limara (2) maradék felhasználása (2) megértés (2) menta (2) méz (5) mézeskalács (4) miata (6) mozi (3) művészet (3) múzeum (5) mx5 (2) nagymama (8) olaj (2) olasz (3) olvasás (5) önismeret (6) öröm (4) örvényes (2) ősz (2) paprika (2) paradicsom (3) port.hu (3) pszichológia (6) recept (41) receptek (36) rétes (2) réteslap (2) sajt (2) sárgabarack (4) séta (2) sonka (2) spagetti (2) spenót (2) sütemény (3) sütés (6) szépművészeti (2) szerelem (3) szeretem (6) szeretet (3) szicília (2) szórakozás (4) tánc (6) tanulás (6) tapasztalat (2) tartósítószermentes (3) tartósítószer nélkül (3) tavasz (3) tavaszváró (3) tél (2) templom (2) tészta (6) tükör (2) tulipán (2) ünnep (2) utazás (7) ütőfa (2) vacsora (2) vágy (2) vallási (2) város (2) videosmart (2) wellness (3) youtube (2) zene (4) zserbó (2) zűrös nap (2) A blogban általam megjelölt kereshető kifejezések

2011.02.25. 09:12 CsR

Császármorzsa

Címkék: receptek édesség recept császármorzsa finom

A nagymamám ezt az ételt smarninak nevezte, gondolom, az osztrákos Kaiserschmarren, azaz császármorzsa magyarosításaként. Egyszer régen összegyűjtöttem, hogy milyen sok magyar szavunk eredete a bécsi német nyelv. A nokedli (Nockerl), a hokedli (Hockerl) a dekli (Deckel), a vekni (Weckerl)...  Ez a recept azonban más, mint amit osztrák vendéglőben császármorzsa néven felszolgálnak, persze az is finom. Az én receptem egyszerű, könnyen elkészíthető és nem kell a tűzhely mellett állni órákat. Időben neki kell állni, de igazán nincs vele sok gond.

A hozzávalók: 5 tojás szétválasztva, 4-5 evőkanál cukor, vaníliás cukor és citromhéj ízlés szerint, kevés só, 40-50 dkg búzadara, 5-6 dl tej és 20 dkg margarin vagy vaj.

A tojások fehérjéből kemény habot készítek a sóval, majd belevegyítem a sárgákat, a cukrot és a citromhéjat, vaníliás cukrot is. Váltakozva és folytonosan keverve adom hozzá a búzadarát és a tejet, míg sűrűn folyó tésztát kapok.Bő fél órára magára hagyom, ez idő alatt a búzadara magába szívja a tejet, megduzzad és sűrű tészta lesz belőle. Ekkor a margarint megolvasztom, sütőpapírral bélelt tepsibe öntöm és a tésztát elterítem benne. Pont úgy, mint egy piskótát szoktam. 150-160 fokon C°-opn sütöm 20-25 percig, majd ha már lepénnyé sült, egy falapát segítségével szétszaggatom és morzsásítom. Keverés után újra sütöm 4-5 percig. Tapasztalatom szerint elég 2-3 alkalommal átkeverni, morzsálni. Isteni finom porcukorral vagy lekvárral, de a gyerekek málnaszörppel imádják!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://nezzbehozzam.blog.hu/api/trackback/id/tr942689206

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása