A srácok imádják ezt a mexikói ételt, leginkább egy kiadós melegszendvicshez hasonlít. Alapja a tortilla, melyet lehet ugyan készen kapni, de az összetevők többsége mesterséges anyag, tartósítószer, ráadásul az ára is borsos. Ezért aztán megtanultam tortillát sütni. Kb 10-12 kerek tortillához 30 dkg sima lisztet és 20 dkg kukoricalisztet, kb 10 dkg margarint , egy teáskanál sütőport és egy teáskanál sót elvegyítek és hideg víz hozzáadásával linzertészta keménységű tésztává gyúrom. Egyforma darabokra vágom és erősen lisztezett deszkán kerek lapokká nyújtom a darabkákat. Olaj nélkül, száraz és forró teflon serpenyőben sütöm őket készre.
A húst már előzőnap elő lehet készíteni: a felkockázott csirke- vagy pulykamellet mexikói (Kotányi chili con carne) fűszerkeverékkel és kevés olajjal pácolom, sózni nem kell, elég sós a fűszerkeverék.
A quessadillas elengedhetetlen alkotója a mexikói fűszerezésű mártásban kapható bab és kukorica (Bonduelle), a tejföl, a reszelt sajt és a csípős paprika, no meg a friss paradicsom, uborka és paprika is.
Mi úgy szeretjük, hogy mindenki magának pakolja össze a saját szendvicsét: a tányérra fektetett tortillára ki ebből tesz többet, ki abból. A szendvicset egy második tortilla zárja., persze a kisebb étvágyúaknak egy is elég. Ha kész a szendvics, már csak össze kell melegíteni, sütni a quessadillast, hogy a sajt megolvadjon.
Fénykép legközelebb, mert elfogyott....