Ezt a receptet anyukám kedvére írom le. Ha sikerül végre életre kelteni náluk az internetet, bármikor elolvashatja.
A három fiam mellett elég gyakori eset, hogy kevés idő marad főzésre. Ilyenkor szoktam gyorsan vizet forralni, s míg kifő a spagetti vagy bármilyen más olasz tészta, elkészül a mártás is. Már változatait is készítem, így azután soha nem panaszkodnak a fiúk, hogy mindig egyforma vacsorát kapnak.
Először leírom a mártás alapját, ez nekünk öt személyre bőségesen elég.
Kevés olívaolajon megpirítok egy fej hagymát, majd hozzáadok kb 30-40 dkg aprítógépben összevágott vagy ledarált csirkemell-sonkát, esetleg más sonkát, ha úgy adódik, akár többfélét is. Gyorsan átpirítom, kevergetem, majd olasz fűszerkeveréket teszek bele. Nyáron a kertben szedek hozzá szurokfüvet és bazsalikomot is. Sózni nem is kell, gyárilag is túl sok van a sonkában.
Most következnek a variációk. A vége mindegyiknek ugyanaz: reszelt sajt, parmezán, vagy amilyet szerettek.
1. A hagymát, sonkát paradicsomszósszal öntöm fel, összeforralom néhány percig.
2. Tejszínben elkeverek egy kis kanálnyi ételkeményítőt és azzal forralom a sonkás mártást egy-két percig.
3. A sonkához kerülhetnek zöldségek is: cukkini, padlizsán, kukorica vagy gomba. Paradicsomosan és tejszínesen is finom.
A szósz maradéka másnap kreatívan felhasználható töki pompos vagy pizza feltétjeként, kiegészítve némi sajttal, hagymával és szalonnával. Ha ehhez nincs kedvünk, akkor szikkadt kenyérszeletekből nagyon finom melegszendvics készíthető, a szósz kellemesen megpuhítja a kenyeret. A tetejére reszelt sajttól lesz igazán jó ízű.
Ha találtok további változatokat, kérlek tudassátok!