Talán a pacalon kívül a spenót az az étel, amely leginkább megosztja az embereket. Aki szereti, az nagyon szereti, aki utálja, hát... na igen: az nagyon utálja. A családban 4:1 arányban szeretjük, így aztán időnként ez a menü. Vitamin- és ásványianyag-tartalmáról itt olvashattok. Anyukám receptjét készítem a következőképpen:
A friss, leveles spenótot megmosom és előfőzöm, leszűröm és pürésítem. Ha mélyhűtött spenót van csak itthon, akkor azt kiolvasztom. Előkészítek kb. 3 dl forró húslevest (lehet leveskockából is) vagy ugyanennyit füstölt hús főzőlevéből, így finomabb! Egy-két kiflit felkarikázok és egy külön tálban felöntöm bőven tejjel, hadd ázzon meg. Finom házi kenyér vagy zsemle, más semleges ízű péksütemény is használható. Egy lábasban kevés olajon egy evőkanálnyi liszttel nagyon világos rántást készítek, belenyomok két-három gerezd fokhagymát is. Beleteszem a spenótpürét és felöntöm a forró húslevessel. Lefedve kis lángon forralom 8-10 percig. Ezután öntöm bele a tejet és a benne megázott kifliket, elkeverem, s egy fél órát hagyom tovább puhulni.A végén a botmixerrel pürésítem. Feltétnek finom rá a pörkölt, a rántott csirkefalatok, a virsli vagy a klasszikus tükörtojás, főtt tojás. Ki mit szeret...
Fénykép helyett nézzétek, hallgassátok és okuljatok. (Forrás: a sógornőm :)!)