Imádjuk ezt a ragacsos, édes, szirupos arab édességet. Második próbálkozásom receptjét osztom meg veletek, az elsőre azt mondták a kritikusok, hogy nem volt elég ragacsos, édes és szirupos. Most módosítottam a receptem és egy kerámia formában sütöttem a baklavát:
Megolvasztottam kb. 20 dkg margarint, kikentem vele a sütőforma alját. Közben megdaráltam 30 dkg diót (jó a törökmogyoró vagy a mandula is, lehet vegyesen is készíteni). Egy lábasban feltettem melegedni 15 dkg mézet és 10 dkg cukrot kb. fél dl vízzel jól elkeverve. Amikor felforrt, beleöntöttem a darált diót és jól elkevertem. Ízlés szerint ilyenkor kerülhet bele mazsola vagy egy késhegynyi fahéj. Összesen 6 db réteslapot terítettem egyenként a formába, mindegyik közét olvasztott vajjal (azaz margarinnal) megkenve. A lapok a forma oldalán körben kilógtak, ez nem baj. Ha a réteslap-csomagban 8 vagy 10 lap van, az se baj, ha 5 jut, még az is elég. A leterített réteslapokra került a ragacsos diótöltelék, melyre az oldalt lelógó lapokat egyenként visszahajtogattam, közüket megint olvasztott margarinnal megkentem. Ekkor jelölésképpen bevágtam a tálaláskor kívánt formára és a tetejére felezett datolyákat tettem díszítésként. (A kör miatt adta magát a tortacikk-forma, de egy négyszögletes tepsiben lehet variálni.) Hideg sütőbe tettem, majd 150 fokon sütöttem kb. 25-30 percen át. Eközben kifacsartam fél citrom levét, elkevertem kb. 2 dl mézzel és egy csepp vízzel. Ezzel a sziruppal öntöttem nyakon azonnal a még forró süteményt. Ne ijedjetek meg, kb. 10 perc alatt teljesen beszívja ezt a mennyiséget.