Egy volt kolléganőmtől tanultam a receptet, kipróbáltam és azóta rendszeresen készítem. Ilyen formában még azok is megeszik a vitaminban és ásványi anyagban gazdag spenótot, akik a főzeléket ki nem állhatják, érdemes tehát próbálkozni.
Az elkészítése nagyon gyors és egyszerű: 50 dkg liszthez adok két tojást, egy teáskanál sót és kb. 10-15 dkg friss vagy kiolvasztott spenótpürét. Robotgéppel keverem és folyamatosan langyos vizet adagolok hozzá úgy, hogy a szokásos állagú galuskatésztát kapjak. Míg a főzővíz felforr a tészta áll és sűrűsödik, dagad kicsit. A frissen szaggatott nokedlire kevés olívaolaj vagy margarin kerül. Tálaláskor megszórjuk reszelt sajttal, az eredeti recept szerint füstölttel. Gazdagíthatjuk pirított szalonnadarabkákkal vagy sült sonkadarabokkal is.
III. ÖB nagy vágya, hogy egyszer készítsek háromszínű galuskát: hagyományos nokedlit, ugyanannyi spenótosat és paradicsompürével készültet... Beszámolok róla, ha rászánom magam ...