Ma pihenős délelőttöt tartok, illetve táncolni indulok, az ebédfőzésre nem szeretnék fél óránál több időt szánni. Ezért igazi szombati ebéd lesz: lecsó. Ezt a nyarat idéző ételt a fiúk virslivel, kolbásszal és tojással szeretik. Az elkészítése pedig egyszerű, hiszen csak a kamprapolcról kell levennem egy nyáron eltett, saját befőzésű lecsókonzervet. Jól emlékszem arra a csendes, szeptemberi langyos délelőttre, amikor a kertben játszó gyerekeket figyelve a teraszon ültem és előkészítettem a lecsó hozzávalóit. Szeltem a paprikát, a paradicsomot és a hagymát... Ma kicsit előhozzuk a csendes ősz ízeit. Augusztustól októberig szeretem igazán a lecsót, mert a paprika már édes-pirosra érik, az ára pedig elfogadhatóan alacsony ahhoz is, hogy egy kosárnyiból télire főzzek lecsót belőle. Régebben mindig a fagyasztót töltöttem meg nagyobb mennyiségű lecsóval, de hely hiányában fel kellett adnom ezt a gyakorlatot. Ekkor találtam ki a házi lecsókonzervet.
Recept: vágj össze hagymát, paprikát, paradicsomot - mindegyikból oly módon és annyit, ahogy Ti szeretitek, majd főzd meg úgy, ahogy szoktad. A közhely lecsóügyben teljesen igaz: ahány ház, annyi szokás. Malackaraj írt tavaly nyáron a lecsófőzés szakácsokat és családokat megosztó problémájáról, akkor jót derültem rajta és igazat adtam neki. A húsféléket most hagyd ki a konzervből, azt télen is bele tudod tenni majd. Egyetlen dolog, amire ügyelni kell, hogy épp 5-8 perccel korábban hagyd abba a főzést, minthogy késznek nyilvánítanád a lecsódat. Készíts elő üvegeket, azaz mosd ki és forrázd ki őket. Mivel nem szeretem felesleges dolgokkal tölteni az időmet, úgy intézem, hogy a befőttes üvegek épp a lecsó elkészültének idejére kerüljenek ki frissen a mosogatógépből. A 60 fokos program kiszárítja és elő is melegíti az üvegeket és fedeleket. Az elkészült és forró lecsót elővigyázatosan az üvegekbe teszem. Fontos, hogy annyira kell teletölteni az üveget, hogy a tetejére még kb egy ujjnyi étolaj (vagy olvasztott zsír, ha azzal főztétek a lecsót) kerülhessen. Ez elzárja a levegő útját és a lecsó a fedéllel lezárt üvegben nem romlik meg. Fontos, hogy se egy darab paprika, se paradicsom ne kandikáljon ki a zsír(olaj)réteg alól. Gyorsan kell dolgozni, hogy az üvegeket még forrón le tudjuk zárni. Mivel tartósítószer nincs benne, időnként végignézem az konzervjeimet, hogy minden rendben van-e velük. Szoktam nagyobb és kisebb adagokat is készíteni, hogy kedvem szerint használhassam egy adag pörkölt vagy gulyásleves ízesítésére vagy épp gyors ebéd , vacsora készüljön belőle tojással, kolbásszal, virslivel a téli hónapokban. Felhasználáskor nincs más teendő, mint a nyáron kihagyott 5-8 perc főzést "bepótolni", a lecsót kolbásszal, virslivel vagy tojással gazdagítani... hmmm ... mi imádjuk!