Magamról

Érzelmek, értelem, fejlődés, tanulás, család, társadalom, munka, párkapcsolat, gyereknevelés, barátság, politika, lélek, test, tánc és némi keleti kultúra. Minden, ami foglalkoztat, természetesen női szemmel.

Kreatív

Nekem fontos írások

  • Orsolya Zeliska: Kedves Nézz be hozzám! Én is beszereztem egy mézeskalács ütőfát. Azt szeretném kérdezni, hogy te m... (2016.12.02. 11:18) Mézeskalács-ütőfa Erdélyből
  • estve: Elolvastam többször is, de csak a mártásnál szerepel tojás. Biztosan nem kell a tésztájába is? (2014.01.01. 21:18) Örök klasszikus - aranygaluska
  • Gergely László: Csudálatos, Mary! Esetleg gyömbéres kalács receptje is van? :) (2012.07.23. 00:05) Mary sajtos pogácsája
  • Gergely László: Jól "hangzik"! Örülök, hogy folytatod az írást, hiszen ez a blog a szülinapi ajándékod! :) (2012.06.26. 20:54) Mentaszörp
  • Rita Örvényesi: Kedves Peti! Gyakorlatilag hónapokra... hosszabb tapasztalatom nincs, nálunk bármely mennyiség elf... (2012.02.27. 21:31) Befőzött lecsó, azaz házi lecsókonzerv keresztanyám módján

Keresőszavak

advent (2) ajándék (6) alvás (2) amina (3) angol (2) arab (4) assaya (2) bara (3) baracklekvár (4) barátság (4) befőzés (3) betegség (2) bicikli (2) biciklizés (2) bizonyosság (2) boldog (5) bonbon (2) citromhéj (2) coach (5) coaching (8) család (6) csirke (2) csók (2) csokoládé (2) desszert (3) dió (3) édesség (10) egészséges (5) elfogadás (2) eltevés (2) emlék (3) erő (2) étel (3) fánk (2) fekete (2) felháborodás (2) férj (3) festés (2) festmény (2) film (6) finom (6) főétel (3) fűszer (4) gyerekek (4) gyermek (6) hagyma (2) hastánc (5) házassági évforduló (2) házi (7) házi kézápolás (2) (2) hóvirág (2) iskola (2) jácint (2) jazz (2) jóga (3) kakaóscsiga (2) kalács (4) kalácstészta (3) karácsony (13) kávé (3) kelt (5) kenyér (2) képességeim határa (2) képpel (18) kert (4) kiállítás (4) kikapcsolódás (3) kirándulás (7) könnyű étel (2) könyv (2) koreográfia (2) kórház (2) lecsó (2) lecsókonzerv (2) lekvár (3) lekváros (5) limara (2) maradék felhasználása (2) megértés (2) menta (2) méz (5) mézeskalács (4) miata (6) mozi (3) művészet (3) múzeum (5) mx5 (2) nagymama (8) olaj (2) olasz (3) olvasás (5) önismeret (6) öröm (4) örvényes (2) ősz (2) paprika (2) paradicsom (3) port.hu (3) pszichológia (6) recept (41) receptek (36) rétes (2) réteslap (2) sajt (2) sárgabarack (4) séta (2) sonka (2) spagetti (2) spenót (2) sütemény (3) sütés (6) szépművészeti (2) szerelem (3) szeretem (6) szeretet (3) szicília (2) szórakozás (4) tánc (6) tanulás (6) tapasztalat (2) tartósítószermentes (3) tartósítószer nélkül (3) tavasz (3) tavaszváró (3) tél (2) templom (2) tészta (6) tükör (2) tulipán (2) ünnep (2) utazás (7) ütőfa (2) vacsora (2) vágy (2) vallási (2) város (2) videosmart (2) wellness (3) youtube (2) zene (4) zserbó (2) zűrös nap (2) A blogban általam megjelölt kereshető kifejezések

2011.01.15. 08:44 CsR

Felidézett nyár - az eltett lecsó

Címkék: receptek recept házi lecsó malackaraj lecsókonzerv tartósítószermentes tartósítószer nélkül

Ma pihenős délelőttöt tartok, illetve táncolni indulok, az ebédfőzésre nem szeretnék fél óránál több időt szánni. Ezért igazi szombati ebéd lesz: lecsó. Ezt a nyarat idéző ételt a fiúk virslivel, kolbásszal és tojással szeretik. Az elkészítése pedig egyszerű, hiszen csak a kamprapolcról kell levennem egy nyáron eltett, saját befőzésű lecsókonzervet. Jól emlékszem arra a csendes, szeptemberi langyos délelőttre, amikor a kertben játszó gyerekeket figyelve a teraszon ültem és előkészítettem a lecsó hozzávalóit. Szeltem a paprikát, a paradicsomot és a hagymát... Ma kicsit előhozzuk a csendes ősz ízeit. Augusztustól októberig szeretem igazán a lecsót, mert a paprika már édes-pirosra érik, az ára pedig elfogadhatóan alacsony ahhoz is, hogy egy kosárnyiból télire főzzek lecsót belőle. Régebben mindig a fagyasztót töltöttem meg nagyobb mennyiségű lecsóval, de hely hiányában fel kellett adnom ezt a gyakorlatot. Ekkor találtam ki a házi lecsókonzervet.

Recept: vágj össze hagymát, paprikát, paradicsomot - mindegyikból oly módon és annyit, ahogy Ti szeretitek, majd főzd meg úgy, ahogy szoktad. A közhely lecsóügyben teljesen igaz: ahány ház, annyi szokás.  Malackaraj írt tavaly nyáron a lecsófőzés szakácsokat és családokat megosztó problémájáról, akkor jót derültem rajta és igazat adtam neki. A húsféléket most hagyd ki a konzervből, azt télen is bele tudod tenni majd. Egyetlen dolog, amire ügyelni kell, hogy épp 5-8 perccel korábban hagyd abba a főzést, minthogy késznek nyilvánítanád a lecsódat. Készíts elő üvegeket, azaz mosd ki és forrázd ki őket. Mivel nem szeretem felesleges dolgokkal tölteni az időmet, úgy intézem, hogy a befőttes üvegek épp a lecsó elkészültének idejére kerüljenek ki frissen a mosogatógépből. A 60 fokos program kiszárítja és elő is melegíti az üvegeket és fedeleket. Az elkészült és forró lecsót elővigyázatosan az üvegekbe teszem. Fontos, hogy annyira kell teletölteni az üveget, hogy a tetejére még kb egy ujjnyi étolaj (vagy olvasztott zsír, ha azzal főztétek a lecsót) kerülhessen. Ez elzárja a levegő útját és a lecsó a fedéllel lezárt üvegben nem romlik meg. Fontos, hogy se egy darab paprika, se paradicsom ne kandikáljon ki a zsír(olaj)réteg alól.  Gyorsan kell dolgozni, hogy az üvegeket még forrón le tudjuk zárni. Mivel tartósítószer nincs benne, időnként végignézem az konzervjeimet, hogy minden rendben van-e velük. Szoktam nagyobb és kisebb adagokat is készíteni, hogy kedvem szerint használhassam egy adag pörkölt vagy gulyásleves ízesítésére vagy épp gyors ebéd , vacsora készüljön belőle tojással, kolbásszal, virslivel a téli hónapokban. Felhasználáskor nincs más teendő, mint a nyáron kihagyott 5-8 perc főzést "bepótolni", a lecsót kolbásszal, virslivel vagy tojással gazdagítani... hmmm ... mi imádjuk!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://nezzbehozzam.blog.hu/api/trackback/id/tr272585005

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása