Magamról

Érzelmek, értelem, fejlődés, tanulás, család, társadalom, munka, párkapcsolat, gyereknevelés, barátság, politika, lélek, test, tánc és némi keleti kultúra. Minden, ami foglalkoztat, természetesen női szemmel.

Kreatív

Nekem fontos írások

  • Orsolya Zeliska: Kedves Nézz be hozzám! Én is beszereztem egy mézeskalács ütőfát. Azt szeretném kérdezni, hogy te m... (2016.12.02. 11:18) Mézeskalács-ütőfa Erdélyből
  • estve: Elolvastam többször is, de csak a mártásnál szerepel tojás. Biztosan nem kell a tésztájába is? (2014.01.01. 21:18) Örök klasszikus - aranygaluska
  • Gergely László: Csudálatos, Mary! Esetleg gyömbéres kalács receptje is van? :) (2012.07.23. 00:05) Mary sajtos pogácsája
  • Gergely László: Jól "hangzik"! Örülök, hogy folytatod az írást, hiszen ez a blog a szülinapi ajándékod! :) (2012.06.26. 20:54) Mentaszörp
  • Rita Örvényesi: Kedves Peti! Gyakorlatilag hónapokra... hosszabb tapasztalatom nincs, nálunk bármely mennyiség elf... (2012.02.27. 21:31) Befőzött lecsó, azaz házi lecsókonzerv keresztanyám módján

Keresőszavak

advent (2) ajándék (6) alvás (2) amina (3) angol (2) arab (4) assaya (2) bara (3) baracklekvár (4) barátság (4) befőzés (3) betegség (2) bicikli (2) biciklizés (2) bizonyosság (2) boldog (5) bonbon (2) citromhéj (2) coach (5) coaching (8) család (6) csirke (2) csók (2) csokoládé (2) desszert (3) dió (3) édesség (10) egészséges (5) elfogadás (2) eltevés (2) emlék (3) erő (2) étel (3) fánk (2) fekete (2) felháborodás (2) férj (3) festés (2) festmény (2) film (6) finom (6) főétel (3) fűszer (4) gyerekek (4) gyermek (6) hagyma (2) hastánc (5) házassági évforduló (2) házi (7) házi kézápolás (2) (2) hóvirág (2) iskola (2) jácint (2) jazz (2) jóga (3) kakaóscsiga (2) kalács (4) kalácstészta (3) karácsony (13) kávé (3) kelt (5) kenyér (2) képességeim határa (2) képpel (18) kert (4) kiállítás (4) kikapcsolódás (3) kirándulás (7) könnyű étel (2) könyv (2) koreográfia (2) kórház (2) lecsó (2) lecsókonzerv (2) lekvár (3) lekváros (5) limara (2) maradék felhasználása (2) megértés (2) menta (2) méz (5) mézeskalács (4) miata (6) mozi (3) művészet (3) múzeum (5) mx5 (2) nagymama (8) olaj (2) olasz (3) olvasás (5) önismeret (6) öröm (4) örvényes (2) ősz (2) paprika (2) paradicsom (3) port.hu (3) pszichológia (6) recept (41) receptek (36) rétes (2) réteslap (2) sajt (2) sárgabarack (4) séta (2) sonka (2) spagetti (2) spenót (2) sütemény (3) sütés (6) szépművészeti (2) szerelem (3) szeretem (6) szeretet (3) szicília (2) szórakozás (4) tánc (6) tanulás (6) tapasztalat (2) tartósítószermentes (3) tartósítószer nélkül (3) tavasz (3) tavaszváró (3) tél (2) templom (2) tészta (6) tükör (2) tulipán (2) ünnep (2) utazás (7) ütőfa (2) vacsora (2) vágy (2) vallási (2) város (2) videosmart (2) wellness (3) youtube (2) zene (4) zserbó (2) zűrös nap (2) A blogban általam megjelölt kereshető kifejezések

2010.11.18. 13:37 CsR

Tócsni, azaz lapcsánka kényelmes asszony módján

Címkék: étel receptek recept nagymama házi fűszer tócsni képpel

A skacok napok óta rágják a fülem, hogy süssek nekik tócsnit. Kerestem receptekeket a neten, persze csak azért, hogy a végén csakazértis a saját ötletet valósítsam meg. A nagy kutakodásban azt is megtaláltam, hogy hány féle neve van ennek az olcsó ételnek. Nézzétek csak: macok, lapcsánka, lepcsánka, recsege, lapótya, matutka, tócsni, toksa, cicege, tócsi, gánica, matutka, krumliprósza, görhöny, lapotyka, rösztike, harula, röstiburgonya, lepkepotyi, berét, bodag, cicedli, pacsni, dödölle. Nem semmi!

Szóval a nagymamám csajági receptje és az én kreativitásom, fűszerezve némi lustasággal és időhiánnyal ezt a végeredményt adja. Tán kicsivel diétásabb változat, mint az olajban vagy zsírban egyenként sült változatai, de mindenképpen kevesebbett állok a tűzhely mellett.

Hozzávalók:
2 kg krumpli meghámozva, nagylyukú reszelőn lereszelve, 3 tojás (ha van maradék tojásfehérje, mehet bele, el nem rontja), két teáskanál só, bors ízlés szerint és 5 dkg vaj vagy margarin, esetleg olaj.
Elkészítés:
A munka megkezdése előtt előmelegítem a sütőt 150-180 fokra és a vajat vagy margarint megolvasztom (olajat ugye nem kell), egy sütőpapírral bélelt tepsiben eloszlatom. Most jön a segédmunka, a krumplipucolás. A hámozott krumplikat mindig vízben tartom, hogy ne barnuljanak meg, de gyorsan kell dolgozni a reszelővel is. Mégis ez a főzés legidőigényesebb része, viszont innen már pillanatok műve és nyugodtan hátradőlhetek. Szóval jönnek a tojások és a fűszerek, a lisztet kihagytam, így is van benne elég kalória. Elterítem a tepsiben és alsó-felső sütésen sül közel egy órát. Érdemes közben meg-megnézni, mert a sütési idő függ a krumpli fajtájától. A végén meg csak felvágom egy késsel vagy egy pizzaszeletelővel.

Ha ízlik a srácaimnak, akkor legközelebb ízesítem valamivel: zöldfűszerrel, sonkával, szalonnával, esetleg reszelek a tetejére sajtot is. Persze tejföl most is jár hozzá!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://nezzbehozzam.blog.hu/api/trackback/id/tr642457088

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása