Hosszú idő után újra egy recept. Könnyű és gyors tavaszi étek, újdonság lehet a családi recepttárban a zöldséges rétes.
Hozzávalók 4 személyre: 8 réteslap, 15 dkg olvasztott margarin, 3 evőkanál ételkeményítő, 3 dl tej, só, bors, bármilyen fűszer és zöldfűszer kedvünk, ízlésünk és kamránk tartalma szerint, 50 dkg aprított, párolt zöldség, amit szeretünk, 10 dkg reszelt sajt.
Az alaprecept: az ételkeményítőt simára keverem a tejjel és besamelt főzök belőle, sózom és fűszerezem. Ebbe keverem a párolt, aprított zöldséget és a reszelt sajt nagy részét. A réteslapok közét megkenem olvasztott margarinnal, majd megtöltöm a zöldséges töltelékkel. Ma én mexikói zöldségkeveréket tettem bele. A rétes tetejét megszórjuk reszelt sajttal és kb. 20 perc alatt 180 fokos sütőben készre sütöm.
Változatok:
1. Olaszosan: mindenképpen párolok cukkinit, gombát és padlizsánt is, olasz fűszerekkel, bazsalikommal, oregánóval ízesítem, kerülhet bele olajbogyó vagy capri is.
2. Gazdagon: a zöldségekhez kockára aprított sonka vagy maradék főtt hús kerül. (Húsvét után mehet bele a maradék füstölt és főtt sonka is.)
3. Sajtos: a besamelt sajtkrémmel keverjük el, ebbe teszem a zöldségeket.
4. Zöldfűszeres: a töltelékbe sok sajt és petrezselyem, snidling, fokhagyma vagy medvehagyma kerülhet sonka vagy zöldség mellé.
5. Gombás: a besamelhez hagymán pirított erdei gomba kerül sok borssal és sajtokkal gazdagítva.
Ha vendégváráshoz nagyon extra dolgot kínálnék, akkor a réteslapokat négyzetekre vágom, kis batyukat készítek és a muffin-formában sütöm őket készre.