A Karácsonyban azt is szeretem, hogy az asztalon mindig van egy tál aprósütemény, mindig lehet mit csipegetni. Ma 1. ÖB kedvére linzert sütöttem. Az alaprecept egyszerű: 30 dkg liszt, 20 dkg vaj vagy margarin, 10 dkg porcukor, reszelt citromhéj, fél sütőpor és egy tasak vaníliás cukor és egy tojás. Ennél egyszerűbb és finomabb, lágy tésztát el sem tudok képzelni. (Ha túl lágy lenne a kezünk melegétől, egy kávézásnyi időre érdemes hűtőbe tenni, akkor szilárdabb lesz, nem ragad és könnyű dolgozni vele.) Szóval a tészta egyszerűségét ellensúlyozza, hogy úgy szép a süti, ha a kiszúrt formák felét ki is lyukasztjuk, lehetőleg azonos mintával. Ez elég hosszadalmas, nekem volt egy kis segítségem 3.ÖB személyében. A vékony kis formák 10-12 perc alatt szép szalmasárgára sülnek. Miután kihűltek, házi baracklekvárral ragasztottam össze őket, s mivel ünnep van, a lyukakat is kitöltöttem lekvárral. A szépéségét a bőven rászitált porcukor adja. Hmmm....
(Majd elfelejtettem: a formák kiszúrásakor gondosan és kínosan ügyeltem arra, hogy azonos darabszámú linzert készítsek a tele és a lyukas formákból. Mire a lekvárra került a sor, mégsem stimmeltek a számok... valaki felfedezte a tálcát és megdézsmálta a félkész sütit...Ezek szerint finom!)