Magamról

Érzelmek, értelem, fejlődés, tanulás, család, társadalom, munka, párkapcsolat, gyereknevelés, barátság, politika, lélek, test, tánc és némi keleti kultúra. Minden, ami foglalkoztat, természetesen női szemmel.

Kreatív

Nekem fontos írások

  • Orsolya Zeliska: Kedves Nézz be hozzám! Én is beszereztem egy mézeskalács ütőfát. Azt szeretném kérdezni, hogy te m... (2016.12.02. 11:18) Mézeskalács-ütőfa Erdélyből
  • estve: Elolvastam többször is, de csak a mártásnál szerepel tojás. Biztosan nem kell a tésztájába is? (2014.01.01. 21:18) Örök klasszikus - aranygaluska
  • Gergely László: Csudálatos, Mary! Esetleg gyömbéres kalács receptje is van? :) (2012.07.23. 00:05) Mary sajtos pogácsája
  • Gergely László: Jól "hangzik"! Örülök, hogy folytatod az írást, hiszen ez a blog a szülinapi ajándékod! :) (2012.06.26. 20:54) Mentaszörp
  • Rita Örvényesi: Kedves Peti! Gyakorlatilag hónapokra... hosszabb tapasztalatom nincs, nálunk bármely mennyiség elf... (2012.02.27. 21:31) Befőzött lecsó, azaz házi lecsókonzerv keresztanyám módján

Keresőszavak

advent (2) ajándék (6) alvás (2) amina (3) angol (2) arab (4) assaya (2) bara (3) baracklekvár (4) barátság (4) befőzés (3) betegség (2) bicikli (2) biciklizés (2) bizonyosság (2) boldog (5) bonbon (2) citromhéj (2) coach (5) coaching (8) család (6) csirke (2) csók (2) csokoládé (2) desszert (3) dió (3) édesség (10) egészséges (5) elfogadás (2) eltevés (2) emlék (3) erő (2) étel (3) fánk (2) fekete (2) felháborodás (2) férj (3) festés (2) festmény (2) film (6) finom (6) főétel (3) fűszer (4) gyerekek (4) gyermek (6) hagyma (2) hastánc (5) házassági évforduló (2) házi (7) házi kézápolás (2) (2) hóvirág (2) iskola (2) jácint (2) jazz (2) jóga (3) kakaóscsiga (2) kalács (4) kalácstészta (3) karácsony (13) kávé (3) kelt (5) kenyér (2) képességeim határa (2) képpel (18) kert (4) kiállítás (4) kikapcsolódás (3) kirándulás (7) könnyű étel (2) könyv (2) koreográfia (2) kórház (2) lecsó (2) lecsókonzerv (2) lekvár (3) lekváros (5) limara (2) maradék felhasználása (2) megértés (2) menta (2) méz (5) mézeskalács (4) miata (6) mozi (3) művészet (3) múzeum (5) mx5 (2) nagymama (8) olaj (2) olasz (3) olvasás (5) önismeret (6) öröm (4) örvényes (2) ősz (2) paprika (2) paradicsom (3) port.hu (3) pszichológia (6) recept (41) receptek (36) rétes (2) réteslap (2) sajt (2) sárgabarack (4) séta (2) sonka (2) spagetti (2) spenót (2) sütemény (3) sütés (6) szépművészeti (2) szerelem (3) szeretem (6) szeretet (3) szicília (2) szórakozás (4) tánc (6) tanulás (6) tapasztalat (2) tartósítószermentes (3) tartósítószer nélkül (3) tavasz (3) tavaszváró (3) tél (2) templom (2) tészta (6) tükör (2) tulipán (2) ünnep (2) utazás (7) ütőfa (2) vacsora (2) vágy (2) vallási (2) város (2) videosmart (2) wellness (3) youtube (2) zene (4) zserbó (2) zűrös nap (2) A blogban általam megjelölt kereshető kifejezések

2010.12.07. 14:43 CsR

Mézeskalács

Címkék: karácsony receptek recept sütés mézeskalács képpel máz

Az elmúlt két hétben már három adag mézeskalácsot megsütöttem, de valahogy mindig elfogyott a sütikupac a tálcákról, mielőtt még kidíszíthettem volna. Bevallom, nem is lett mindegyik tökéletes: valahol azt olvastam, hogy mézes süteménybe nagyon fionom a virágméz is, így hát azzal készült az eslő két adag. Az ízével baj nem volt, de nem lettek szépek a formák. Tegnap a szokásos tésztát gyúrtam be reggel. Valamikor gimnazista kopromban egyik osztálytársnőm diktálta le a receptet:

25 dkg akácmézet, 12,5 dkg cukrot és 12,5 dkg margarint összemelegítünk és egynemű masszává keverünk. Míg hűl, egy tálba szitálunk 50 dkg lisztet, belekeverünk egy csomag mézeskalács-fűszert (vagy őrölt fahéjat, gyömbért és szegfűszeget ízlésünk szerint). Adunk hozzá egy teáskanál szódabikarbónát és ízlés szerint kakaóport. Ez utóbbi el is maradhat. A kihűlt mézes masszát elvegyítjük egy tojással majd összegyúrjuk a fűszeres liszttel. Legalább 12, de inkább 24 órát kell állnia, mielőtt formázhatóvá válik. Ha mázasan szeretjük a kalácsot, akkor a tészta kíván egy kis kakaót, így jobban mutat a fehér tojáshab. Ha natúr díszeket, diót, mazsolát, mogyorót, mandulát használunk díszítésnek, nem kell a tésztába kakakó.
Máz: egy tojás fehérje és kb. 20 dkg finom porcukor habverővel jól kikeverve. Ha elolvadt a cukor és elég kemény a hab, cseppentek bele 4-5 csepp citromlevet, hogy fényes legyen a máz.



 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://nezzbehozzam.blog.hu/api/trackback/id/tr952499610

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása