Az idén nyáron legalább 6 hetet töltöttünk Örvényesen, s ez sok-sok strandon eltöltött órát jelent. Mi úgy vagyunk vele, hogy az örvényesi strandon a büfében olyan finom a lángos, hogy egy héten keresztül akár minden nap szívesen ebédeltük vagy vacsoráztuk sósan, sajttal, tejföllel, fokhagymával.
Ma a novemberi esőben visszaidéztem a nyarat, a Balaton és a napsütés illatát, na meg az örvényesi lángost és fröccsöket. Úgy döntöttem, ma lángos lesz vacsorára.
Az alapreceptet Limaránál találtam, de úgy hallottam, hogy tejtermék mindenképpen kell egy jó lángosba, így aztán módosítottam a recepten. Sok kefires leírást találtam, de nekem csak joghurtom van most itthon, így az került a tésztába:
2 dl tej
2 dl joghurt
1 kávéskanál só
1 kávéskanál cukor
60 dkg liszt
5 dkg élesztő
A srácaimnak köszönhetően (1. és 2. ÖB a Metroban szerezték be) pálmazsírban tudtam sütni a lángosokat. Rendben ki is sültek, a helyzet az, hogy csak az utolsó darabot sikerült megörökíteni, a többi azon melegében elfogyott, de a képet most meg nem is találom :(
Általános kritikák a lángosomról:
- miért most sütsz először életedben?
- miért ilyen vastag a tészta?
- miért ilyen kicsik a lángosok?
Következtetések:
- nemsokára újból megpróbálom, kissé módosított recepttel, mondjuk 5 dkg-gal több liszt kerül bele, vagy pár kanál burgonyapehely is.
- a tészta azért olyan vastag, mert ügyetlen vagyok... viszont ha sikerül egy icipicit keményebbre dagasztani, akkor már jobban lehet nyújtani, és talán sikerül a vékonyabb lángos gyártása is
- valójában csak túl kicsi lábast vettem elő...