Történet: 2.ÖB rajong a májkrémért, egészen kicsi kora óta imádja. Olyan mennyiséget képes - különösképp kamaszként - elfogyasztani, hogy kitaláltam a házi májas receptjét. Elolvastam ugyanis a különféle, boltban kapható, kimért vagy előre csomagolt termékek (szándékosan nem májkrémet írok) összetételét és megdöbbentem. Minden van bennük a stabilizátortól kezdve az ízfokozón át a bőrkéig...csak éppen máj alig.
Íme itt a házi recept, mely ízlés és vérmérséklet szerint módosítható. Érdemes próbálgatni!
30 dkg Rama sütőmargarin és 1 dl olívaolaj a májkrém alapja, ebben párolok 10-15 percen át 2 nagyobb fej feldarabolt vöröshagymát, 2 felszeletelt zöldpaprikát (variáció: piros kaliforniai vagy kápiapaprika, esetleg csípős is mehet bele) és 1-2 gerezd fokhagymát. Hagymákból ízlés szerint lehet többet vagy kevesebbet, lilát vagy sonkahagymát tenni... ami és amennyi van otthon, meg amit szeret a család. Az olajos-margarinos-hagymás keverékhez adom a megtisztított és feldarabolt májat, kb. fél kilót. Lehet libamáj, csirkemáj vagy kacsa- és pulykamáj is. Szerintem sertés és marha nem igazán alkalmas, nyúlmájat még soha nem próbáltam, más ehető állat megnem jut eszembe. Fűszerezése szintén egyéni ízlést tükröz, közben is lehet kóstolgatni, ízlelgetni, próbálkozni. Az én mennyiségem: 2 kávéskanál só, két kávéskanál morzsolt majoranna, késhegynyi őrölt kömény, egy teáskanál őrölt bors. Nyáron kerül bele még egy-két hámozott paradicsom is félbevágva, s ilyenkor a majorannát is a kertben szedem. A májat végig csak párolom, nem sütöm zsírjára, nem is pirítom meg, egy óra alatt biztosan összefőnek az ízek. Hagyom kicsit hűlni a keveréket és a botmixerrel pürésítem. Lehet teljesen krémesre mixelni és lehet rusztikusan, darabosan is készíteni. A kóstolás következik: a májkrémet utánsózzuk, teszünk még borsot, ha ízlésünk úgy diktálja, csípős paprikát, ha férfiétel készül és adhatunk hozzá frissen aprított petrezselyemlevelet, medvehagymát vagy kerti friss majorannát is. Ekkora adagból legalább 3 nagy adag lesz, én kettőt mindig lefagyasztok, a harmadik pedig napok alatt elfogy. Friss hamburgerzsemlével, fehér házikenyérrel vagy rozscipóval, uborkával, paprikával és paradicsommal finom vendégváró borozáshoz, sörözéshez!
Megpróbáltam lefényképezni, de 1.ÖB közölte, hogy mire hasonlít. Igazat adtam neki. Ezúttal a fénykép elmarad :)