... a baracklekvárfőzés szezonja!
Tegnap és ma összesen 9 üvegnyi készült, és holnapra lecukrozva várja a főzést még 3 kg gyümölcs! Imádom a puha, édes és kicsit mégis savanykás friss barackokat! de jó, hogy van egy nagy fa a kertünkben! De jó, hogy a fiúk felmennek a létra tetejére és teleszedik a kosarakat! De jó, hogy a legkisebb türelemmel kivárja, ha a mami épp lekvárt főz!
Csak a mosogatógép nem működik együtt. De minden azért nem stimmelhet.
Ja, a recept: a gyümölcsöt megmosom, forró vízben 1-2 percen át főzöm, hogy a héja megráncosodjon. Ezután a héjat leszedem, természetesen a magot is kiveszem, és a gyümölcshúst lecukrozom. Most a Dr. Oetker-féle 3:1 befőző zselésítőt használom. Ez 1,2 kg gyümölcshöz 35 dkg cukrot ír, de azt tapasztaltam, hogy az idei barack kicsit több édeset kíván. A főzés csak 2-3 perc és mehet az üvegekbe a finom lekvár... hmm...