Magamról

Érzelmek, értelem, fejlődés, tanulás, család, társadalom, munka, párkapcsolat, gyereknevelés, barátság, politika, lélek, test, tánc és némi keleti kultúra. Minden, ami foglalkoztat, természetesen női szemmel.

Kreatív

Nekem fontos írások

Keresőszavak

advent (2) ajándék (6) alvás (2) amina (3) angol (2) arab (4) assaya (2) bara (3) baracklekvár (4) barátság (4) befőzés (3) betegség (2) bicikli (2) biciklizés (2) bizonyosság (2) boldog (5) bonbon (2) citromhéj (2) coach (5) coaching (8) család (6) csirke (2) csók (2) csokoládé (2) desszert (3) dió (3) édesség (10) egészséges (5) elfogadás (2) eltevés (2) emlék (3) erő (2) étel (3) fánk (2) fekete (2) felháborodás (2) férj (3) festés (2) festmény (2) film (6) finom (6) főétel (3) fűszer (4) gyerekek (4) gyermek (6) hagyma (2) hastánc (5) házassági évforduló (2) házi (7) házi kézápolás (2) (2) hóvirág (2) iskola (2) jácint (2) jazz (2) jóga (3) kakaóscsiga (2) kalács (4) kalácstészta (3) karácsony (13) kávé (3) kelt (5) kenyér (2) képességeim határa (2) képpel (18) kert (4) kiállítás (4) kikapcsolódás (3) kirándulás (7) könnyű étel (2) könyv (2) koreográfia (2) kórház (2) lecsó (2) lecsókonzerv (2) lekvár (3) lekváros (5) limara (2) maradék felhasználása (2) megértés (2) menta (2) méz (5) mézeskalács (4) miata (6) mozi (3) művészet (3) múzeum (5) mx5 (2) nagymama (8) olaj (2) olasz (3) olvasás (5) önismeret (6) öröm (4) örvényes (2) ősz (2) paprika (2) paradicsom (3) port.hu (3) pszichológia (6) recept (41) receptek (36) rétes (2) réteslap (2) sajt (2) sárgabarack (4) séta (2) sonka (2) spagetti (2) spenót (2) sütemény (3) sütés (6) szépművészeti (2) szerelem (3) szeretem (6) szeretet (3) szicília (2) szórakozás (4) tánc (6) tanulás (6) tapasztalat (2) tartósítószermentes (3) tartósítószer nélkül (3) tavasz (3) tavaszváró (3) tél (2) templom (2) tészta (6) tükör (2) tulipán (2) ünnep (2) utazás (7) ütőfa (2) vacsora (2) vágy (2) vallási (2) város (2) videosmart (2) wellness (3) youtube (2) zene (4) zserbó (2) zűrös nap (2) A blogban általam megjelölt kereshető kifejezések

2012.06.17. 17:55 CsR

Mentaszörp

Címkék: ital menta üdítő szörp rum mentaszörp nyári ital

Ha szeretnél színezékektől mentes és finom nyári italt készíteni a gyerekeknek:

1 kg cukrot főzz fel 1 liter vízzel, nem kell sokáig forralni, csak amíg a cukor feloldódik és egynemű, sárgás folyadékká válik. Hagyd kicsit kihűlni, közben moss meg és facsarj ki 2-3 citromot. Egy nagy befőttes üvegbe dobj 1-2 kifacsart citromhéjat, tégy rá 3 dkg citromsavat (gyógyszertárban olcsón beszerezhető, de a nagyobb boltokban is kapható). Majd a kertből gyűjtött jó nagy csokornyi mentát öblítsd le, tedd a citromokra és az egészet öntsd fel a cukorsziruppal. Fél napig hagyd állni, szűrd le és tedd a hűtőbe! Friss citromkarikával, jégkockával és mentalevéllel díszítve nagyon szép! Felnőttek némi rummal is ihatják... hmm...

1 komment · 1 trackback

2012.05.06. 18:57 CsR

Bodzaszörp

Címkék: recept citrom bodza bodzaszörp

Végre virágzik a bodza! Tegnap Kincsesbányán szedtünk is egy nagy kosárnyi virágot, ma el is készítettem, saját receptem alapján. Mivel biztos voltam benne, hogy sem por, sem autók kipufogója nem árthatott a virágoknak, meg sem mostam, hogy a virágpor ne vesszen kárba.

1 kg cukrot 1 liter vízben felfőzök szirupnak. Kicsavarom 8-10 jól megmosott citrom levét és 3-4 citrom héját is felhasználom. Egy öt literes üveget megtöltök a bodzavirággal (minél kevesebb rajta a zöld szár, annál jobb), majd ráöntöm a citromok levét, beledobom a kifacsart citromok héját és végül felöntöm a langyosra hűtött cukorsziruppal. Fél napig hűvös helyen állni hagyom, időnként megkeverem, majd átszűröm és behűtöm. Néhány nap alatt meg kell inni, mert nincs benne tartósítószer.

Jövő héten próbát teszek egy télire való bodzaszörp-recepttel is... Ha minden igaz, méz is lesz benne... :)

 

 

Szólj hozzá!

2012.04.14. 15:44 CsR

Indiai

Címkék: india receptek recept fűszer indiai naan dál mungóbab mungó vajas naan

Ígérem (PK-nak különösen), hogy újra felveszem az elejtett szálakat és írom a receptjeimet. Ma vendégeket várunk, indiai ételekkel készülök. Az indiairól annyit, hogy éveken át elutasítottam egy éttermi meghívást. Azután rávettem magam és félretettem személyes indokaimat. Februárban egy kellemes Lukács-fürdőzés után elmentünk AZ indiai étterembe, valahol a bécsi út elején. Ott azután annyira ízlett minden, hogy elhatároztam: megtanulom én is. Egyelőre a fűszerekkel egyszerűen bánok, jobb bioboltok valamelyikében és a körúti keleti fűszerboltban szerzem be a keverékeket. De ki fogom próbálni a saját fűszerkeverék összeállítását is, erről majd beszámolok.

A mai menü: tandoori csirke, vöröslencse-dál, mungóbab-dál, hozzá rizs és vajas naan, no meg gulab jamun. A receptek részben egy indiai szakácskönyvből, részben erről a blogról származnak, saját ötleteimmel és felfogásommal variálva.

A tandoori csirkét eredetileg öblös agyagkemence belsejében sütik. Mivel nekem nincs ilyenem, megelégszem a tepsivel és a 200 fokos sütővel is, kb. 50 perc alatt készen is van. A besózott csirkemellet (ha szeretitek, a combot is) egy nappal sütés előtt pácba kell forgatni. A pácot legjobb késes aprítógéppel elkészíteni: 3 dl natúr joghurt, 1 fej aprított vöröshagyma, 3-4 gerezd aprított fokhagyma, 1 citrom lereszelt héja és leve, valamint tandoori masala fűszerkeverék. (Ez gyömbér, bors, római kömény, curry, ánizs, sáfrányos szeklice keveréke.) Azt hiszem, a Kotányi fűszersorozat indiai fűszerkeveréke is megteszi, ha nincs más... Ha szeretitek a csípőset, akkor mehet bele chili vagy cseresznyepaprika is.

Mivel Indiában sok a vegetariánus, a hüvelyes termények adják a fehérjeforrást. Ezért felezett-hántolt csicseriborsóból, lencséből (indiai fekete, sárga vagy vörös), babból, mungóbabból készítenek hígabb vagy sűrűbb dált, azaz egytálételt, köretet. Ma én mungóbabot és vöröslencsét használtam, kétféle étel készült, de akár össze is lehet keverni őket főzés után. A lencsét, babot egy nappal főzés előtt válogatjuk, megtisztítjuk, beáztatjuk, majd az áztatóvizében, só nélkül, egy rúd fahéj és 2-3 babérlevél hozzáadásával főzzük.Ha nehezen fő meg, késhegynyi szódabikarbóna lágyítja a vizet és gyorsítja a puhulást. Az a jó, ha puha, de nem fő szét a dál - bár a magyar lencsével ez kivitelezhetetlen... Vigyázni kell, hogy ne maradjon sok a főzőléből, a végeredmény egy kb. főzelék-sűrűségű étel lesz. A megfőtt dálhoz adjuk a hindíül csaunknak vagy takínak nevezett ízesítőt. Kb. fél kg. száraz hüvelyeshez való mennyiséget írok le: 2-3 evőkanál vaj, esetleg olaj, 1 fej nagyon finomra aprított vöröshagyma és 4-6 gerezd fokhagyma, néhány centiméternyi friss, hámozott és apírott gyömbér kb. 2-3 kanás sűrített paradicsom és a fűszerek keveréke. Ez lehet garam masala, tandoori masala vagy marakesh masala, illetve ízlés szerint más indiai fűszerkeverék. Ha édesebb ízhatást szeretnétek, mehet bele őrölt fahéj és kevés vajon  átsütött maréknyi mazsola is. Ilyenkor kell hozzáadni a chilit vagy cseresznyepaprikát is. Az ízesítőt jól el kell keverni a dállal, éppúgy, mint a főzelékeknél a rántást, habarást. Ha ez készen van, mehet bele még kb. 2 dl főzőtejszín is. Még egy forralás, kóstolás, utánsózás és kész!

A dált sokan főételként eszik lepénykenyérrel (csapatí vagy naan), mások rizsel gazdagítják és húsok mellé fogyasztják. Én ma rizst is és naan kenyeret is készítettem. A rizs főzésében nincs semmi extra, le sem írom. A naan receptjét Limara pékségétől Marcsi adta meg nekem. Megosztom veletek is: 50 dkg liszt, 2 dl natúr joghurt, 2 teáskanál só, 1 teáskanál cukor, kb 1-1,5 dl víz, 2 dkg élesztő. Dagasztás és kb egy órás kelesztés után 15-18 gombócot formáztam a tésztából, nagyon vékonyra és cseppet sem kerekre nyújtottam őket. Persze csak azért, mert nem vagyok ügyes. Gyorsan (vagy többen) kell dolgozni, mert a tészta hamar kiszárad, a lepénykék mindkét oldalát kb. 1 percig kell sütni száraz vasserpenyőben vagy teflonos palacsintasütőben. A mindkét oldalon átsütött, felhólyagosodott naan kenyeret olvasztott vajjal kentem meg. Imádom.

Desszertként a nagyon népszerű gulab jamun készült. A receptje egy indiai szakácskönyvből való, ma én 6 felnőttre 5 adagot készítettem, tutira elfogy. Egy adaghoz ez kell: 10 dkg sovány tejpor, fél zacskó sütőpor, 1 kanál búzadara, 2 kanál liszt, 2 evőkanál vaj (kb 1,5 dkg) és kevés, kb 1 evőkanálnyi tej a gyúráshoz. Kb. linzertészta állagú tésztát kell készíteni a hozzávalókból. Az elején nehezen összeállni akaró tészta később egészen síma és könnyen formázható lesz. Én tettem hozzá még tejet, amit meg is bántam, mert ragacsos lett a tészta, azaz kellett hozzá még liszt. A tésztából kb 10-12 golyót formázunk, dió nagyságúakat. Ezeket forró olajban kell kisütni, majd papírtörlőre szedni. Ezután jön az extra trükk, ugyanis a tésztában nincs cukor... Mert amíg a tészta pihen és formázásra vár, kb 8 dl vízből és 50 dkg cukorból cukorszirupot főzök. Lehet beletenni fahéjat, kardamómot vagy rózsavizet, hogy illatos legyen. No az olajból kiszedett gombócokat ezzel a meleg sziruppal kell nyakon önteni. Tocsogjon benne bőven. Hmmm. Isteni édes, ragacsos, finom. A megadott szirupmennyiségből nekem kb. a fele megmaradt, eltettem a hűtőbe, jó lesz limonádé-alapnak.

No, jöhetnek a vendégek!


 

Szólj hozzá!

2011.09.27. 18:29 CsR

Utazási beszámoló 1. - Horvátország

Címkék: utazás miata

Múlt pénteken indultunk. Kisautóval, kettesben, közös szülinapi ajándék-utazásra magunktól, magunknak...

A srácokat elindítottuk suliba, IV.ÖB a nagymamánál maradt. A délelőttöt "sátor alatt" töltöttük, mert haladni akartunk, így az autópályán csukott tetővel és gyorsabban utaztunk. Alig vártuk, hogy letérjünk a horvát hegyek közt vezető főútra. Ragyogott a nap, élveztem, ahogy a hátam melengeti a kocsiban. Friss levegő, fák, kék ég, napsütés, szabadság!

Kora délután érkeztünk Plitvicára. Évek óta mindig csak elszáguldottunk mellette, megállapítva, hogy "de kár, most sincs időnk rá, hogy megnézzük... sietünk haza, vége a nyaralásnak vagy épp azt, hogy siessünk, siessünk, hol van már a tenger!".

No ezúttal megálltunk, megnéztük. Valószínűtlenül kékeszöld víz, fák, sziklák, vízesés, gazdag növényzet. Csak a legveszélyesebb helyeken - vagy még ott se - véd korlát a vízbe vagy a mélybe zuhanástól. A kisebb vízesések, mocsaras részek, sekélyebb tavak vagy meredekebb sziklák mellett fából készült járda szeli át.

Végigjártuk a parkot, hajóztunk, buszoztunk is. Arra a megállapításra jutottunk, hogy a 4-es bejáratnál parkolva és onnan indulva lehet kényelmesen bejárni, végigsétálni a parkot, majd busszal visszatérni a kocsihoz. Mi  épp fordított irányban csináltuk végig a programot,  az 1-es kaputól indultunk - naná, így tűnik logikusnak, nem?  A végére hagytuk a buszozást, felmentünk a vízesések tetejéig, majd rövidke séta után, a sötétedés közeledtével inkább busszal tértünk vissza a parkolóig. Kíváncsi vagyok, milyen a táj késő ősszel, amikor már színesedik a fák lombja, vagy télen, amikor jégcsapokban fagy meg a vízesések széle.

Szólj hozzá!

2011.09.22. 11:57 CsR

Hupsz - de szalad az idő

Címkék: születésnap szülinap

Megnéztem az előző bejegyzés dátumát, és az jutott eszembe, hogy rohan az idő. Majd egy hónapja írtam pár sort ide... ajjjajj. Pedig azóta annyi minden történt velem. Szép és izgalmas hónap van mögöttem, sok munkával, sok kedves emberrel, sok gonddal, sok ügyintézéssel ... Megnyitottuk az Amina Központot, és a coachinggal is haladok.

Most az is eszembe jutott, hogy mennyire boldog vagyok.  Ma reggel, amikor I.ÖB közölte a legkisebbel, hogy a mamának szülinapja van, IV.ÖB csak annyit válaszolt: "Megsült a szülinap!" Épp ma egy éve, hogy elkezdtem írni ezt a blogot. Boldog szülinapot, Nézz be hozzám!

Holnap elutazunk, élménybeszámoló és fényképek is következnek. Igyekszem gyakrabban írni, hogy érdemes legyen benézni hozzám :)

Szólj hozzá!