Egy hónappal ezelőtt kezdtem hosszas levelezésbe Kövér György fafaragó mesterrel, mígnem egy hete ideért Erdélyből a mézeskelács-ütőfám. Ma végre jutott rá idő, hogy kipróbáljam. Izgultam, hogy is fog menni, kijön-e a tészta a formából, látszik-e a majd a minta.
A bácsi a lelkemre kötötte, hogy nem szabad térfogatnövelőt (sütőport vagy szódabikrarbónát) tenni a tésztába, én most mégis tettem egy icipicit. Holnap sütök egy adagot nélküle is, mert valóban kicsit elmosódnak a minták.
Ezt a receptet készítettem:
75 gramm mézet, 60 gramm cukrot 2 evőkanál vízzel és 25 gramm margarinnal összeolvasztottam. 20 dkg búzaliszt és 10 dkg rozsliszt keverékéhez adtam 2 kávéskanál mézeskalács-fűszert, 1 tojást és egy csapott teáskanál sütőport, fél citrom reszelt héját és 10 csepp citromolajat.
Az ütőfából kiszedett szíveket tojással kentem meg, majd 150 fokos sütőben légkeverés mellett 15 percig sütöttem.